Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-04@09:04:38 GMT

عوارض جدی یبوست

تاریخ انتشار: ۴ بهمن ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۲۱۸۲۵۳

عوارض جدی یبوست

عارضه یبوست به معنای حرکات نامنظم روده و دفع مدفوع سفت و خشک است و ممکن است تا هفته‌ها طول بکشد. افرادی که در طول هفته کمتر از ۳ بار نیاز به دفع مدفوع دارند و یا افرادی که در زمان دفع با مشکل مواجه می‌شوند و نیاز به زور زدن زیاد دارند، به یبوست مبتلا هستند.

به گزارش clinicdarman، گاهی شدت این عارضه به قدری است که ممکن است فرد با خونریزی مواجه شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته خونریزی تنها یکی از عوارض یبوست است.

یبوست بیماری رایجی است و همه‌ی افراد در طول زندگی خود آن را تجربه می‌کنند. پس نگران نباشید و اگر با این مشکل مواجه شدید، با انجام کار‌های مناسب آن را درمان کنید.

ولی مراقب باشید که یبوست طولانی نشود، زیرا ممکن است عوارض جدی آن ظاهر شوند؛ بنابراین لازم است عوارض یبوست را جدی بگیرید.

بیماری‌های نشیمنگاهی و گوارشی مانند بیماری شقاق شایع‌ترین عوارض جدی این بیماری هستند. شقاق یا همان فیشر در ظاهر تنها یک زخم ساده و طولی در دیواره مقعد است که اعمال فشار برای دفع مدفوع بعلت یبوست اصلی‌ترین عامل آن محسوب می‌شود.

اما اگر این عارضه به موقع درمان نشود، جراحی شقاق با روش سنتی یا لیزر تنها راهکار رفع آن خواهد بود. در اینجا می‌توانید اطلاعات جامعی درباره نحوه درمان شقاق با لیزر را مطالعه کنید.

توصیه ما این است که یبوست را قبل از بروز عوارضی مانند شقاق، با چند روش ساده مثل افزودن فیبر به رژیم غذایی و نوشیدن آب و ورزش رفع کنید.

علائم

زمانی که دچار یبوست شده اید احتمالا حالت‌های زیر را تجربه می‌کنید:

دفع مدفوع کمتر از ۳ بار در هفته (حداکثر دفع مدفوع روزانه ۲ بار و حداقل آن ۳ بار در هفته)

مدفوع سفت و خشک

زور زدن بیش از اندازه در هنگام دفع مدفوع

احساس اینکه مدفوع به طور کامل تخلیه نشده است

نیاز به کمک دست برای تخلیه مدفوع که گاهی اوقات این کار با فشار دادن دو سمت مقعد یا خارج کردن مدفوع با انگشت انجام می‌شود.

اگر علائم بالا بیش از ۳ ماه طول کشید و درمان‌هایی مثل مصرف فیبر رفع نشد، باید برای پیدا کردن علت اصلی اقدام کرد، زیرا این شرایط نشان دهنده یبوست مزمن است و نه تنها دلایل جدی تری دارد بلکه خود میتواند منجر به بیماری‌های زیادی می‌شود.

علت چیست؟

یبوست زمانی که مدفوع به آرامی در روده حرکت می‌کند یا به قدر کافی آب در روده جذب نمی‌کند اتفاق می‌افتد که باعث خشک و سخت شدن مدفوع می‌شود. یبوست حاد معمولاً ناشی از شرایط، زیرا ایجاد می‌شود:

کم تحرکی

رژیم غذایی فاقد فیبر

مصرف دارو‌هایی ضد درد و دارای کدئین و دارو‌های ضد افسردگی

نوشیدن شیر

بارداری

کهولت سن

زیاده روی در مصرف مسهل‌ها

مصرف کم مایعات

تاخیر در رفتن به توالت.

اما یبوست مزمن که مدت طولانی است درمان نشده، ممکن است علل زیادی داشته باشد که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

مسدود شدن کولون یا رکتوم

سرطان روده

باریک شدن روده بزرگ (تنگی روده)

سایر سرطان‌های شکمی که به روده فشار می‌آورد.

سرطان کلورکتال

برآمدگی رکتوم در پشت واژن (رکتوسل)

آسیب به اعصاب کنترل کننده عملکرد‌های بدن (نوروپاتی خودمختار)

اسکلروز چندگانه

بیماری پارکینسون

آسیب نخاعی

سکته

مشکلات عضلات درگیر در لگن

مشکلات عضلات لگن می‌تواند باعث یبوست مزمن شود.

عواملی که بر روی هورمون‌های بدن تاثیر می‌گذارند

دیابت

غده بیش از حد فعال پاراتیروئید (هیپرپاراتیروئیدیسم)

تیروئید کم تحرک (کم کاری تیروئید)

عوارض یبوست

عوارض ناشی از یبوست مزمن، شامل موارد زیر است:

رگ‌های متورم در مقعد (بواسیر یا هموروئید): زور زدن بیش از اندازه در هنگام دفع، باعث ملتهب شدن رگ‌های مقعد و در نتیجه بروز بواسیر می‌شود.

شکاف یا پارگی در مقعد (شقاق مقعدی): مدفوع سفت، خشک و بزرگ باعث ایجاد شکاف یا پارگی در مقعد می‌شود.

خارج شدن مدفوع (گیر کردن مدفوع): مدفوع بزرگ و سخت باعث ایجاد شکاف‌هایی در مقعد می‌شود.

رکتوسل این عارضه اغلب در زنان رخ می‌دهد و برآمده شدن راست روده به سمت واژن است که دلیل اصلی آن ایجاد فشار در مقعد است.

درمان یبوست

راه‌های زیادی برای بهبود عملکرد روده و درمان یبوست وجود دارد که در ادامه آن‌ها را با هم بررسی می‌کنیم:

نوشیدن آب زیاد: مصرف روزانه ۱.۵ تا ۲ لیتر آب به افرادی که دچار یبوست شده اند توصیه می‌شود. چون یکی از اصلی‌ترین دلایل ایجاد یبوست، کم آبی بدن است. زمانی که آب روده کم شود، حرکت مدفوع در روده با مشکل مواجه شده و در نهایت فرد به این عارضه مبتلا می‌شود.

مصرف فیبر: فیبر نوعی کربوهیدرات است که بیشتر در خوراکی‌هایی مثل غلات، سبزیجات و میوه‌ها وجود دارد. روزانه مصرف ۲۰ تا ۳۰ گرم فیبر از سوی پزشکان توصیه می‌شود که برای افراد مبتلا به یبوست این میزان افزایش می‌یابد. فیبر با افزایش حجم مدفوع به بهبود عملکرد روده و درمان یبوست کمک می‌کند.

مصرف ملین ها: برای درمان یبوست، مصرف ملین‌های طبیعی مثل آلو و انجیر می‌تواند بسیار مفید باشد. آلو و انجیر دارای مقادیر زیادی فیبر هستند و به همین دلیل حجم مدفوع را افزایش می‌دهند.

اما در مصرف آن‌ها احتیاط کنید، چون استفاده بیش از اندازه می‌تواند باعث نرم شدن بیش از حد مدفوع و مشکلات گوارشی دیگر شود.

روغن کرچک: آخرین روشی که در درمان خانگی و سنتی یبوست استفاده می‌شود، مصرف روغن کرچک است. می‌توانید بعد از غذا مقدار کمی از این روغن را بخورید، اما در مصرف آن زیاده روی نکنید.

پیشگیری

راه حل‌های زیر به درمان و پیشگیری از عوارض یبوست مزمن جلوگیری میکند:

مصرف میزان زیاد فیبر مانند نخودها، سبزیجات، میوه‌ها و غلات و جو

عدم مصرف غذا‌های کم فیبر مانند غذا‌های فرآوری شده، لبنیات و فرآورده‌های گوشتی

مصرف مایعات زیاد

تحرک و ورزش کردن

مدیریت استرس و اضطراب

رفتن به سرویس بهداشتی در زمان نیاز

شکاف یا پارگی کوچک در اطراف قسمت انتهایی مقعد (شقاق مقعدی)

منبع: فرارو

کلیدواژه: طرز تهیه یبوست عوارض یبوست درمان یبوست یبوست مزمن دفع مدفوع

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۱۸۲۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عوارض اختلال افسردگی مزمن چیست؟/ راهکارهای درمان را بشناسید

متخصص اعصاب و روان با تاکید به عوارض اختلال افسردگی گفت: توجه نکردن به این بیماری باعث مزمن شدن بیماری افسردگی شده و کنترل آن نیز دشوارتر می شود، هر چقدر شدت بیماری بیشتر شود، عملکرد فرد در روابط بین فردی، شغل و فعالیت‌های روزمره بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرد و فرد باید برای درمان اقدام کند.

ویکتوریا عمرانی فرد در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا با اشاره به بروز اختلال افسردگی در برخی افراد اظهار کرد: فردی که خلق گرفته دارد، علاقه‌ها و لذت‌های قبلی را از دست داده و همراه آن تعدادی از علائم مانند کاهش انرژی، تغییراتی در خواب، اشتها، تغییراتی در انگیزه، احساس گناه و کاهش تمرکز را داشته باشد و اگر این علائم در بیشتر ساعت‌های روز و حداقل دو هفته تداوم پیدا کند، فرد به اختلال افسردگی مبتلا شده است.

وی با بیان اینکه افسردگی می‌تواند سرچشمه بسیاری از مشکلات برای بیمار شود، افزود: بی‌خوابی مداوم فرد افسرده بر ایمنی بدن تأثیر می‌گذارد یا الگوی تغذیه‌ای فرد را تغییر داده و روابط بین فردی بیمار مبتلا به افسردگی در خانواده و بین همکاران دچار مشکل می‌شود.

متخصص اعصاب و روان تصریح کرد: این حس ناخوشایند افسردگی باعث بروز تغییراتی در رفتار فرد مبتلا شده و این اتفاق باعث می‌شود که اطرافیان او هم از این موضوع دچار آسیب شوند، اگر این علائم ماندگار باشد و باعث شود که فرد کارهای روزمره خود را انجام ندهد و حوصله انجام هیچ کاری و رفتن به محیط‌های شاد و شلوغ را نداشته باشد، باید به فکر درمان بود.

وی در خصوص شیوع این بیماری در سنین متفاوت اظهار کرد: احتمال بروز بیماری افسردگی در تمام سنین وجود دارد و درمان آن متفاوت بوده و تشخیص این بیماری در سنین زیر دبستان مشکل بوده و از نظر مشاهده رفتار فرد بیمار به ابزارهای ویژه نیاز دارد، اگر فردی در سنین جوانی افسردگی داشته باشد، احتمال بروز این بیماری در دوران سالمندی هم وجود دارد، علاوه بر این برخی افراد بدون سابقه قبلی به دلایلی ممکن است در دوره سالمندی به افسردگی مبتلا شوند.

عامل بروز بیماری افسردگی چند فاکتوری است

عمرانی فرد در مورد علل بروز بیماری افسردگی خاطرنشان کرد: مانند همه اختلالات روانپزشکی عامل بروز بیماری افسردگی هم چند فاکتوری است، عوامل ژنتیکی، زمانی که سیستم عصبی در دوران جنینی شکل می‌گیرد و اتفاق‌هایی که برای مادر رخ می‌دهد، در بروز بیماری افسردگی فرزند بی‌تأثیر نیست، همچنین تغییرات مواد درون بدن، عوامل روانی و اجتماعی مانند استرس‌ها، وقایع ناراحت‌کننده در خانواده و محیط کار مجموعه‌ای از عواملی است که باعث می‌شود، فردی مبتلا به این بیماری شده و اختلال افسردگی در او شدت پیدا کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان عنوان کرد: لازم است بدانیم توجه نکردن به افسردگی باعث مزمن شدن این بیماری شده و کنترل آن هم مشکل‌تر می‌شود و هر چقدر شدت بیماری بیشتر شود، عملکرد فرد بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرد و این عملکرد می‌تواند در روابط بین فردی، شغل، فعالیت‌های روزمره و در مراقبت فرد از خود اتفاق بیفتد.

وی تاکید کرد: علائمی مانند کم‌خوابی، مشکل در تمرکز، پراشتهایی یا کم اشتهایی هر کدام عوارضی را برای فرد افسرده به همراه دارد و در اختلال افسردگی‌های شدیدتر هم فکر کردن به مرگ از جمله عوارض ناگواری است که احتمال دارد برای فرد افسرده رخ دهد و خانواده را درگیر کند.

متخصص روانپزشکی با بیان اینکه توصیه‌های اطرافیان برای مبارزه با این بیماری به فرد مبتلا کمک‌کننده است، گفت: توصیه‌ها نباید جنبه دستوری داشته باشد و اعضای خانواده باید سرزنش کردن بیمار را کنار بگذارند، شرایط و محیط پرتنش را برای بیمار تعدیل کنند تا او بتواند از نظر رفتاری تا اندازه‌ای فعال شود و احساس مفید بودن کرده و حس بی ارزش بودن نکند.

کد خبر 749247

دیگر خبرها

  • سبزی‌های بی‌نظیر برای کنترل قند خون
  • عوارض مصرف زیاد پنیر
  • ۹ راهکار موثر برای کاهش وزن در زنان بالای ۳۰ سال
  • خواص قهوه + تاثیر بر لاغری و عوارض مصرف بیش از حد
  • خواص تخم کتان و دانه کتان برای لاغری و درمان بیماری ها
  • فواید و خواص آب سیب‌زمینی
  • عوارض اختلال افسردگی مزمن چیست؟/ راهکارهای درمان را بشناسید
  • این ویتامین‌هادر کاهش یبوست موثر هستند
  • به چه نانی نان کامل می‌گویند؟/ تاثیر نان‌های کامل در لاغری
  • این علائم هشداردهنده ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر است